tisdag 24 maj 2011

leda lektion 1

Momentplanering Namnsång

Mål

Med denna namnsång vill jag att alla barn i gruppen skall känna sig sedda och få öva på sin taktkänsla. I Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet LPO 94 står följande: ” Skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången grundskola kan utveckla och använda kunskaper och erfarenheter i så många olika uttrycksformer som möjligt som språk, bild, musik, drama och dans, (s,10). Det står även att ”Skolan skall sträva efter att varje elev utvecklar sitt eget sätt att lära” (s, 9)

Förberedelser

Det som jag behöver förbereda innan detta moment är egentligen ingenting. Det behövs ingen rekvisita utan bara vår röst och händerna. Jag ska samla alla barnen i klassen (ålder 7 år) för att vi skall ha en musikstund. Denna aktivitet räknas ta ungefär fem minuter som mest. Vi ska sitta i en ring på golvet. Det jag vill att barnen skall öva på är alla barns namn men även deras taktkänsla. Det finns inget som är rätt eller fel utan barnen skall bara öva.

Introduktion och genomförande

Jag har tänkt samla barnen genom att säga till barnen att vi skall ha en trevlig musikstund. Vi sätter oss i en ring på golvet. Namnsången kommer vara så att jag talar om för barnen att vi skall sjunga en namnsång som går på detta viset. Så sjunger jag låten så det får höra den. Den går så här:

Malin är här, Ida är här och heja heja, Thomas är här. Och i vårt glada gäng har vi Teuta här idag och tänk vad roligt att Maria är här….( om och om igen så att alla barnen blir benämnda.

Jag benämner varje barn högt och pekar på detta barn så det känner att de är en i gemenskapen. Först så kommer vi sjunga låten ett varv med bara namnen och sedan lägger jag på taktkänslan genom att klappa händerna i takt till låten. Innan vi börjar med takten så kommer jag att klappa på knäna så barnen känner takten.

Avslutning

När vi sjungit färdigt låten så kommer jag tala om för barnen att de varit duktiga och förbereda dem på kommande aktivitet.

Momentplanering: Hitta din flock

Mål

Målet med denna uppgift är att kunna få en uppfattning om hur djur kan låta, att samarbeta, organisation och förmågan att lyssna. Denna lek kan hjälpa barns blyghet och skapar en gruppkänsla hos barnen när de hittat sin djurgrupp.

Lpo94 Mål att uppnå i grundskolan

kan utveckla och använda kunskaper och erfarenheter i så många olika

uttrycksformer som möjligt som språk, bild, musik, drama och dans, (Lpo94. S.10)

Förberedelser

Vi bestämde efter en diskussion och med hänsyn till gruppens antal att fyra djurgrupper var ett bra antal. Hade det varit fler djurgrupper så hade det funnits en risk för att det hade blivit rörigt med för många ljud att lyssna till. Vi bestämde även att ta djur som låter olika, det underlättar att det är djur som barnen är bekanta med, som till exempel katter hundar och liknande. Därför valde vi tiger/kattdjur, hund, gris och en ko. Vi skrev ut bilder på djuren, för att barnen skall förstå för vilket djur det är även om de inte kan läsa och för att vissa barn kan ha svårigheter med att koppla det abstrakta namnet till ett läte.

Introduktion
Vi skall försöka att bygga upp spänningsmomentet kring leken med att barnen får dra lott ur en hatt vilket djur de skall få och förklara noggrant hur leken skall gå till för att undvika missförstånd.

Genomförande
Barnen drar lott om vilket djur de får sedan får de gå runt och skaka hand med varandra och hälsa med sitt djurläte. När de stöter på någon annan med samma läte som de själva får de fatta armkrok och leta vidare efter fler som tillhör samma grupp. När alla av samma djurgrupp är samlade är leken slutförd och vi kommer att fråga om vad de tyckte om leken och hur de lyckades att hitta varandra.

Momentplanering ”Så Ska Det Låta”

Mål/Syfte


Syftet med aktiviteten är att främja barnens fantasiförmåga, att koppla ihop ord och bilder till ett sammanhang, övning på turtagande, övning på sång.

Förberedelse

Denna aktivitet är tänkt att genomföras i klass 1 eller med äldre barn då det underlättar om deltagarna kan läsa. Vi väljer ut några låtar som vi vet att barnen känner till, vi har valt att ha djurtema denna gång och därför handlar alla låtar om något djur. Till hälften av låtarna skriver vi ner små textsnuttar på 6 ord var och till den andra hälften av låtarna byter vi ut ord mot bilder som barnen sedan ska försöka komma på vad de representerar och vilken sång det bildar. Orden och bilderna numreras och sätts upp på tavlan (orden för sig och bilderna för sig). 

Genomförande

Barngruppen delas upp i 2 grupper som får sätta sig samlat så att de har möjlighet att diskutera ihop sig angående vilken låt de tror att det kan vara.
Grupp 1 får börja välja 2 siffror som vi vänder på, bakom bilderna döljer sig ord eller bilder (ej blandat, antingen är alla ord eller alla bilder)
Barnen ska sedan försöka komma på vilken låt det är som orden/bilderna bildar. Om grupp 1 inte kan komma på vilken låt det är så går turen över till grupp 2 som får vända upp 2 nya siffror osv. tills någon av grupperna kommer på vilken låten är, då sjunger alla tillsammans och den grupp som kom på låten får poäng.

Avslutning


Om alla siffror vänts upp utan att någon kan komma på vilken låt det är så avslöjar vi vilken låt det är och sjunger den gemensamt allihop. Vi håller på så länge vi hinner eller till barnen tröttnar (alternativt tills det förberedda materialet tar slut)
Vinnarlaget vinner äran.

Under detta tillfälle hade vi egentligen ingen röd tråd genom lektionen. Man lär av sina misstag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar